maandag 4 november 2013

Nederland, het Armenhuis van NW-Europa

klikken voor groter
Koopkracht van de Europese burgers

Plaatje (als u er nog een keer op klikt via deze link wordt ie een stuk groter dan hierboven). Twee landen springen er uit. Noorwegen en Zwitserland doen het beduidend beter dan de landen in de EU en/of de euro. Duidelijker kan het argument tegen de EU en de euro niet weergegeven worden.

Het land binnen de EU dat het als geheel het beste doet is Denemarken en die hebben niet de euro. Daarnaast zijn er slechts bepaalde stadsregio's die er positief uitspringen; Londen, Parijs, Frankfurt, Stuttgart, München, Wenen, Kopenhagen, Gothenburg, Stockholm, Turku en Helsinki.

Als je naar de Scandinavische landen kijkt valt op dat het in de twee landen die de euro voeren minder gaat, en dat het in dat ene land dat óók buiten de EU gebleven is verreweg het beste gaat. Al zal dat ook iets met Noorwegen´s overvloedige olievoorraden te maken hebben.

En als je wat verder kijkt valt ook op dat Nederland er negatief uitspringt in vergelijking met Noordwest-Europa. Het gebied rond Amsterdam kan zich nog net meten met het Franse en Duitse en Noord-Italiaanse platteland. Midden-Nederland zit op het niveau van Ierland, Noord-Spanje, Midden-Italië en de achtergebleven gebieden in de voormalige DDR en dat deel van Finland waar geen mensen wonen maar rendieren. Noordoost-Nederland zit op het niveau van Zuid-Italië, Midden-Spanje, Zuid-Cyprus en de stadsregio rond Athene.

België doet het een stuk beter dan Nederland, en zeker Vlaanderen, en de landsgrens is scherp afgebakend.

Ik vind het behoorlijk schokkend, we donderen op alle lijstjes naar beneden en we zijn hard bezig het armenhuis van Noordwest-Europa te worden.

Gepubliceerd bij E.J. Bron

Update:
Er stond een fout in het stukje: "De twee Scandinavische landen die de euro voeren" moet natuurlijk één land zijn, want Zweden heeft wel toegezegd ooit de euro in te zullen voeren, maar stelt dat nog steeds uit:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Zweedse_euromunten

3 opmerkingen:

  1. Geachte Fubar
    Weet je hoe dat berekend werd en welke maatstaven er gebruikt werden?
    Ik kom uit Vlaanderen en vind het schokkend dat Nederland zo verschillend scoort.
    Met vriendelijke groeten.
    Rudi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Rudi,

    Ik las ook je comment bij E.J. Bron. Over Henegouwen oa. Ik zag deze kaart gister op twitter voorbijkomen. Onderaan staat van welk bedrijf het afkomstig is. Ik heb even op hun website rond zitten neuzen nav. jouw vraag. Dit komt denk ik het dichts in de buurt van een antwoord:
    "The study draws on statistics on income and tax levels, government benefits and forecasts by economic institutes. "

    About the study

    Purchasing power is a measure of per-capita disposable income (including any received state benefits) after the deduction of taxes and charitable contributions. The study indicates per-person, per-year purchasing power levels in euros and as an index value. GfK purchasing power figures reflect the nominal disposable income, meaning that the values have not been adjusted for inflation. The study draws on statistics on income and tax levels, government benefits and forecasts by economic institutes.

    GfK purchasing power is used by the population for consumer purchases as well as recurring monthly expenses such as rent, energy costs, contributions to private retirement funds and insurance policies as well as other expenses such as traveling and transportation costs.

    The GfK Purchasing Power Europe study is calculated annually for 42 European countries, providing comprehensive coverage down to the level of municipalities and postcodes.

    Helaas zijn links hier in de comment-sectie niet klikbaar, dus om op hun website te komen moet je onderstaande even copy-pasten in je browser, dan kom je op de pagina waar ik bovenstaande stukje vandaan heb:

    http://www.gfk.com/news-and-events/press-room/press-releases/pages/purchasing-power-europe-2013-14.aspx

    Ik zal het ook nog even bij E.J. Bron plaatsen.






    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Fubar
      Hartelijk bedankt voor de uitleg en de link. Ik heb het artikel gelezen.
      Met vriendelijke groeten.
      Rudi

      Verwijderen